Magdalena Fuchs

Data urodzin:
2015-05-16

Choroba: zespół Angelmana

Madzia przyszła na świat w 38 tygodniu ciąży i otrzymała 10 punktów w skali Apgar. Po urodzeniu nic nie wskazywało na to, że dziewczynka jest chora, jednak mamę zaniepokoiła nadmierna nadpobudliwość, dziecko było bardzo niespokojne, wymachiwało rękami i nogami. Wystąpił również problem z karmieniem, Magda nie miała odruchu ssania a co udało jej się zjeść z butelki natychmiast zwracała, krztusiła się nawet własną śliną. Pomimo protestu rodziców i próśb skierowanych do personelu szpitala o dodatkowe badania, lekarze zdecydowali się na wypisanie dziecka do domu.

Poprawy nie było, po krótkim czasie dziewczynka trafiła do GCZD w Katowicach, gdzie skierowano ją na oddział intensywnej terapii i patologii noworodka. Bezzwłocznie założono sondę do żołądka, aby unormować problem z pokarmem, jednak pomimo tego Madzia miała problem z przybieraniem na wadze. Wkrótce przeniesiono dziewczynkę na oddział neurologiczny a następnie gastrologiczny i po prawie 3 miesiącach została wypisana ze szpitala.