Regulamin Serwisu i Aukcji

„Regulamin Aukcji i Serwisu www.aukcje.fundacjastonoga.pl”

POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. 1. Serwis internetowy www. aukcje.fundacjastonoga.pl jest wyłączną własnością Fundacji „Stonoga” z siedzibą w Mikołowie  wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000353992, sąd rejestrowy przechowujący dokumentację spółki: Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, posiadająca: adres siedziby i miejsca wykonywania działalności oraz adres do doręczeń: ul. Pszczyńska nr 25, 43-190 Mikołów NIP: 6351810609, REGON: 241567220, adres poczty elektronicznej fundacja@fundacjastonoga.pl, numer telefonu: 530-761-071, będąca organizacja pożytku publicznego  w rozumieniu ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
  2. 2. Fundacja jest Usługodawcą, w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
  3. 3. Niniejszy regulamin, obowiązuje wszystkich uczestników aukcji charytatywnych.
  4. 4. Regulamin, określa zasady przeprowadzania aukcji charytatywnej przedmiotów wystawianych przez Darczyńców, na rzecz podopiecznych Fundacji, a w szczególności prawa i obowiązki oferentów i licytantów (użytkowników) oraz prawa, obowiązki i zakres odpowiedzialności Fundacji.
  5. 5. Fundacja, na żadnym etapie postępowania aukcji charytatywnej, nie staje się właścicielem rzeczy stanowiących przedmiot aukcji charytatywnej. Do momentu przybicia, właścicielem rzeczy będącej przedmiotem aukcji charytatywnej jest oferent.
  6. 6. Fundacja ma prawo odwołania każdej aukcji charytatywnej, która jest niezgodna z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia społecznego, niniejszym regulaminem lub działającej na szkodę Fundacji, lub podopiecznych Fundacji.
  7. 7. W kwestiach nieuregulowanych regulaminem stosuje się przepisy powszechnie obowiązujące, a w szczególności Kodeksu cywilnego oraz ustawy z dnia 18 lipca 2002 r., o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
  8. 8. Poprzez użyte w regulaminie pojęcia rozumie się:

a)         aukcja charytatywna – aukcja w rozumienie Kodeksu Cywilnego, z której dochód jest przeznaczony dla podopiecznych Fundacji;

b)        podopieczny Fundacji – osoby fizyczne na rzecz, których fundacja świadczy pomoc, na zasadach określonych w statucie Fundacji;

c)         Fundacja - Fundacja „Stonoga” z siedzibą w Mikołowie  wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000353992, sąd rejestrowy przechowujący dokumentację spółki: Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, posiadająca: adres siedziby i miejsca wykonywania działalności oraz adres do doręczeń: ul. Pszczyńska nr 25, 43-190 Mikołów NIP: 6351810609, REGON: 241567220, adres poczty elektronicznej fundacja@fundacjastonoga.pl, numer telefonu: 530-761-071, będąca organizacja pożytku publicznego  w rozumieniu ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie;

d)        oferent – osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej ale mogąca we własnym imieniu nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, która wystawia na aukcję rzecz, będącą przedmiotem aukcji charytatywnej;

e)        licytant - osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, ale mogąca we własnym imieniu nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, która bierze udział w aukcji w celu nabycia własności rzeczy będącej przedmiotem aukcji charytatywnej.

PRZEBIEG AUKCJI CHARYTATYWNEJ

1. 1. Udział w aukcji charytatywnej jest bezpłatny, tj. od uczestników (oferenta, licytanta) aukcji charytatywnej nie pobiera się żadnych prowizji z tytułu uczestnictwa w aukcji charytatywnej.
  2. 2. Warunkiem uczestnictwa w aukcji charytatywnej przez uczestników jest dokonanie rejestracji w serwisie www.aukcje.fundacjastonoga.pl. Pierwsze zalogowanie uczestników w serwisie www.aukcje.fundacjastonoga.pl jest równoznaczne z zawarciem umowy z Fundacją w przedmiocie świadczenia usług na warunkach przewidzianych w niniejszym regulaminie.
  1. 3. Rzeczy stanowiące przedmiot aukcji charytatywnej, są dodawane do systemu samodzielnie przez użytkownika z wykorzystaniem jego loginu i hasła. Publikacja aukcji w serwisie następuje po akceptacji przedmiotu aukcji jak i jego opisu przez administratora Serwisu.
  1. 4. Fundacja ma prawo odmówić przeprowadzenia aukcji charytatywnej, jeżeli rzecz mająca być przedmiotem aukcji charytatywnej jest niezgodna z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia społecznego, niniejszym regulaminem lub działa na szkodę Fundacji, lub podopiecznych Fundacji.
  1. 5. W zakładce (koncie) dotyczącej rzeczy będącej przedmiotem aukcji charytatywnej, określa się cenę minimalną, czas trwania aukcji, wysokość postąpienia, opis i zdjęcie rzeczy, zasady ponoszenia kosztów wysyłki, numer rachunku bankowego na który będzie wpłacona wylicytowana kwota, podopiecznego Fundacji na rzecz którego przeprowadzana jest aukcja charytatywna.
  2. 6. Licytant, może licytować dowolną ilość rzeczy będących przedmiotem aukcji charytatywnych.
  3. 7. Aukcję wygrywa licytant, który w momencie zakończenia aukcji, zaoferował najwyższą kwotę za licytowaną rzecz. Powiadomienie licytanta, który wygrał aukcję, odbędzie się drogą mailową.
  4. 8. Licytant, którego oferta wygrała, jest zobowiązany do wpłaty deklarowanej kwoty w ofercie w terminie 7 dni od dnia udzielenia przybicia, na rachunek bankowy Fundacji podany w Serwisie, a także jest zobowiązany do przesłania na adres mailowy aukcje@fundacjastonoga.pl potwierdzenia przelewu.
  5. 9. Oferent, po otrzymaniu informacji od Fundacji, potwierdzającej dokonanie wpłaty przez licytanta, wyśle licytantowi w terminie 7 dni od dnia doręczenia informacji od fundacji, rzecz będącą przedmiotem aukcji charytatywnej.
  6. 10. Licytant, w przypadku nieotrzymania rzeczy będącej przedmiotem aukcji charytatywnej od oferenta w terminie 10 dni roboczych od dokonania wpłaty, składa reklamację listownie na adres Fundacji lub za pośrednictwem poczty elektronicznej:aukcje@fundacjastonoga.pl. Postępowanie reklamacyjne odbędzie się zgodnie z § 4 niniejszego Regulaminu.
  7. 11. Jeśli postępowanie reklamacyjne o którym mowa w  § 2  pkt.10 uznane zostanie za zasadne, a Oferent nadal nie przesłał wylicytowanego przedmiotu, Fundacja zwróci Licytantowi pieniądze za wylicytowany przedmiot na numer konta bankowego z którego został wykonany przelew za przedmiot.
  8. 12. W przypadku nieprzestrzegania Regulaminu przez Oferenta, a w szczególności w sytuacji, w której oferent nie dokonał wysyłki licytantowi opłaconej rzeczy będącej przedmiotem aukcji charytatywnej, Fundacja ma prawo do zablokowania użytkownika w Serwisie.
  9. 13. W przypadku zgonu bądź utraty statusu podopiecznego Fundacji przez podopiecznego Fundacji, nie później niż do dnia doręczenia Licytantowi przedmiotu aukcji, aukcję uznaje się za odwołaną, a Licytantowi zwraca się wpłaconą przez niego kwotę, chyba że Licytant wyraźnie oświadczy, iż wyraża zgodę na przekazanie wpłaconej kwoty na cele statutowe Fundacji, co jest równoznaczne z zawarciem umowy.